Serbi: Zgjedhje parlamentare, deri në fund të vitit, lokalet dhe presidencialet në prill të 2022-tes?!

Meqenëse Aleksandar Vuçiq ka treguar shumë herë deri më tani se është një mjeshtër në përgatitjen e surprizave politike, veçanërisht kur bëhet fjalë për “fushën e brendshme”, nuk duhet të harrojmë opsionin që do të përfshinte rindërtimin e qeverisë aktuale të udhëhequr nga kryeministrja Ana Bërnabiq,

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka deklaruar publikisht në disa raste muajve të fundit se ai nuk do të shkojë në zgjedhje në shtator ose tetor, por, sipas informacionit jozyrtar nga “Demostat”, kjo nuk do të thotë që ai do ti shmang zgjedhjet deri në fundi i këtij viti.

Siç spekulohet në qarqet politike, ekziston një mundësi që zgjedhjet e parakohshme parlamentare të shpallen në fund të vjeshtës ose në fillim të dimrit dhe më pas, në prill 2022, do të shpallen zgjedhjet për presidentin e shtetit dhe qeverisjen lokale, në të njëjtën ditë.

Mundësia e bashkimit të votës për mbledhjen e re të Asamblesë Kombëtare dhe për ndryshimet kushtetuese nuk përjashtohet. Nga ana tjetër, pyetja e madhe mbetet nëse Vuçiq, në fund të fundit, do të vendosë të luftojë në nivele të ndryshme – për kreun e shtetit dhe për parlamentin dhe për qeverisjet lokale, në të njëjtën ditë. Konsiderohet, të paktën siç qëndrojnë aktualisht gjërat, se ky skenar nuk do të bëhet i vërtetë, sepse Presidenti i Serbisë dhe udhëheqësi i Partisë Progresive Serbe do të tregonin se ai nuk kujdeset për kërkesat e zëshme dhe të përsëritura vazhdimisht të opozitës që ajo është e nevojshme për të ndarë zgjedhjet. Prandaj, krijohet përshtypja se ata së pari do të votojnë në zgjedhjet parlamentare dhe në “referendumin kushtetues”.

Meqenëse Aleksandar Vuçiq ka treguar shumë herë se është i prirë në përgatitjen e surprizave politike, veçanërisht kur bëhet fjalë për “fushën e brendshme”, nuk duhet të harrojmë opsionin që do të përfshinte rindërtimin e qeverisë aktuale të udhëhequr nga kryeministrja Ana Bërnabiq. Sipas “Demostat”, ndryshimet e personelit dhe “ndryshimet shoqëruese” mund të ndodhin pas Asamblesë së re të SNS, e cila duhet të mbahet në tetor. Ky skenar do të përfshinte largimin e disa ministrave. Përveç Nebojsa Stefanoviq dhe Marija Obradoviq, emrat e të cilëve janë lidhur prej kohësh me skandale “të mëdha”, ka spekulime në rritje se “mbijetesa në degën ekzekutive nuk është e garantuar”  edhe për Zorana Mihajloviq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *