Rama, Thaçi dhe Cakaj: “Shqiptarët me një listë shkojnë në zgjedhje”

196


Nga: Evropa e lirë (www.slobodnaevropa.org)

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi përshëndeti, vendimin e shqiptarëve nga Lugina e Preshevës për të marrë pjesë në zgjedhjet e rregullta parlamentare në Serbi me një listë të vetme zgjedhore.

Zgjedhjet në Serbi do të mbahen në vitin 2020.

“Unë e mirëpres marrëveshjen për krijimin e një liste të unifikuar elektorale për partitë shqiptare në Luginën e Preshevës, një mjet i rëndësishëm për fuqizimin politik dhe mbrojtjen e interesave kombëtare. Unë gjithashtu uroj Ministrin e Jashtëm shqiptar Gent Cakaj për mbështetjen e tij në këtë proces”, ka shkruar Thaçi në rrjetin social Twitter.

Në fakt, Thaçi e bëri njoftimin pasi Gent Cakaj, i cili është me origjinë nga Kosova, njoftoi në mediat sociale në Facebook dhe Twitter se drejtuesit e partive politike të Luginës së Preshevës vendosën të bëjnë një listë të vetme për zgjedhjet në Serbi.

“Sot ata kanë vendosur të krijojnë një listë të vetme elektorale dhe kështu të lejojnë votuesit e tyre të mbledhin një votë të fortë në zgjedhje”, ka shkruar Cakaj në Twitter poshtë një fotografie me katër përfaqësues shqiptarë nga Lugina e Preshevës, përfshirë kryetarin e Bujanocit Shaip Kamberi .

Edhe kryeministri shqiptar Edi Rama përshëndeti vendimin në Twitter.

“E shkëlqyeshme! Bravo Gent dhe urime miqve nga Presheva! Bashkimi bën fuqi,” shkroi Rama.

Për të kujtuar nga pakënaqësia e autoriteteve për çështjen shqiptare në Serbi, pothuajse të gjitha partitë e komunitetit shqiptar nuk morën pjesë në zgjedhjet e mëparshme parlamentare të rregullta në vitin 2016.

Sidoqoftë, bojkoti nuk ishte i plotë, kështu që Partia e Veprimit Demokratike mori pjesë në zgjedhje. Midis 250 deputetëve të Parlamentit serb, Fatmir Hasani u zgjedh si përfaqësuesi i vetëm i shqiptarëve.

Në zgjedhjet e fundit për Këshillin Kombëtar të Shqiptarëve, një organ që përfaqëson interesat e pakicës kombëtare shqiptare në Serbi, morën pjesë gjashtë lista zgjedhore. Zgjedhjet u mbajtën më 4 nëntor 2018 dhe Ragmi Mustafa i Partisë për Veprim Demokratik Demokratike, u zgjodh kryetar i Këshillit Kombëtar në fund të nëntorit të po këtij viti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *