Në Panairin ndërkombëtar të Tiranës, po marrin pjesë 22 biznese nga Serbia, nuk dihet saktë numri i bizneseve nga Lugina?!

Në Tiranë, po zhvillohet panairi i 27 me radhë, i cili është hap më 1 dhjetor, dhe do të mbyllet të shtunën e 4 dhjetorit.

Siç shkruajn mediat serbe, në panairin e sivjetëm, do të marrin pjesë 22 kompani nga Serbia, që kryesisht merrem me industri metalike dhe elektrike, ate ushqimore, kimike, farmaceutike, tekstile dhe mobilje.

Kompanitë do të prezantojnë programin e tyre të prodhimit deri më 4 dhjetor.

Performanca e ekonomisë serbe në Shtande Kombëtare u organizua nga Oda Ekonomike e Serbisë dhe Agjencia Serbe për Zhvillim.

Në panairin e Tiranës, i cili po mbahet me sloganin “Një Ballkan është më i fortë se Ballkani”, këtë vit marrin pjesë mbi 250 kompani nga 20 vende, kryesisht nga Turqia, Greqia, Italia dhe Serbia.

Dejan Vukotiq, drejtor i Agjencisë Serbe të Sigurimit dhe Financimit të Eksportit, thotë se panairi i Tiranës këtë vit tregon një nismë madhore për të lidhur Ballkanin, në përputhje me nismën e Ballkanit të Hapur, e gjitha me synimin për të rritur tregtinë, forcimin e PBB-së dhe ekonomisë së vendit. .

Ai thekson se Agjencia është në dispozicion të eksportuesve serbë për të hyrë sa më lehtë në tregjet e rajonit dhe mbi të gjitha ato shtete që janë pjesë e nismës “Ballkani i Hapur”.

Kreu i Qendrës për Bashkëpunim Rajonal të Dhomës së Tregtisë së Serbisë, Aleksandar Radovanoviç, thekson se ndër kompanitë nga Shqipëria me të cilat bisedojnë kompanitë tona janë sistemet e mëdha të biznesit, si Balfin Group, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas Group. bashkon kompanitë në banka, pasuri të paluajtshme, tregti, ushqimore, kimike dhe industri të tjera, si dhe zinxhirë të shitjes me pakicë si Spar, Konad dhe të tjera.

Radovanoviq thotë se sektorët premtues për bashkëpunim ndërmjet Serbisë dhe Shqipërisë janë bujqësia dhe industria ushqimore, industria e plastikës, metalit, tekstilit dhe mobiljeve.

Sipas të dhënave të Odës Ekonomike të Serbië, më shumë se 1000 kompani nga Serbia kanë partnerë në Shqipëri dhe bashkëpunimi i suksesshëm mes dy ekonomive dëshmohet nga fakti se gjatë vitit 2020, pavarësisht pandemisë së koronavirusit, kemi rritur eksportet në tregun shqiptar me 10%.

Një nga kompanitë serbe prezantuese në panair është “Ninth of September” nga Çaçaku, e cila merret me përpunimin e letrës higjienike dhe përfaqësuesi i saj Dragisha Ristiq thotë se presin që në këtë panair të kenë kontakte dhe të zgjerohen në disa tregje të reja.

Në panair është prezantuar edhe kompania nga Presheva “Alpi Group”, e cila merret me ndërtimtari, e cila përfaqësuesja e kompanisë Fejzula Agushi thotë se janë për herë të parë në këtë panair.

Ai shton se panairi është një mundësi për të prezantuar produktin e tyre inovativ – radiatorë të derdhur elektrikë, të cilët, siç thotë ai, janë të shëndetshëm për mjedisin dhe konsumojnë më pak.

“Ne kërkojmë partnerë biznesi në të gjithë Evropën dhe synimi ynë është të gjejmë disa partnerë biznesi në Tiranë, sepse produktet tona i përshtaten klimës në Shqipëri. Meqë ra fjala, ne kemi partnerë biznesi në Gjermani, Angli, Belgjikë, Serbi…” , tha Agushi.

Megjithate, përveç pronarit të “Alpi Group” nga Presheva, nuk dihet saktësisht se sa kompani shqiptare nga Lugina e Preshevës, po marrin pjesë në “Panairin Ndërkombëtar të Tiranës”, përkundër që në këto hapësira shqipëtare veprojnë biznese të suksesesshme të shqiptarëve të Luginës së Preshevës./LUGINALAJM/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *