Na jugu Srbije, poplave teško oštetile pet mostova!

521

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Dragan Tasić rekao je da su poplave uništile i lokalne puteve.

Tasić je za agenciju Beta izjavio da su ozbiljno oštećena dva mosta preko Južne Morave u opštini Vladičin Han, most kod sela Žuželjica u opštini Bujanovac, u Vranju kod sela Korbevac, i Trgovištu gde je most potkopala Kozlodujska reka, ali i da je veliki broj takozvanih “cevnih propusta” preko seoskih potoka voda u potpunosti urušila.

“U selu Mazarać je Južna Morava odnela jedan sub mosta, ceo most se nakrivio i nije za saobraćaj, ali stanovništvo ima i alternativnih pravaca za prelaz reke. Kritičan je most kod sela Stubal oko koga je voda odnela oko tri metra zemljišta, tako da više nije spojen sa obalom, a preko tog mosta svakodnevno treba da prelaze deca jer se u selu nalazi škola”, kazao je Tasić.

Tasić je dodao da su od nevremena i nadošlih reka stradali infrastruktura, putni pravci, vodovod, električna i telekomunikaciona mreža, te je samim tim bilo ugroženo stanovnistvo, ali da nije bilo direktne ugroženosti građana.

Voda je na prostoru Vranja i Vranjske Banje direktno ugrozila ukupno 30-tak domaćinstava kojima su poplavljeni podrumi i prizemne prostorije, od čega je veliki broj poplavljen u samom Vranju zbog zapušene atmosferske kanalizacije.

“U Bosilegradu je na snazi vanredna situacija od 24. januara jer ima problema na elektoridstributivnoj mreži koja je stradala od snežnih padavina. Popravke se rade bez prestanka, ali u tri navrata nas je nevreme vraćalo na početak jer trafostanice ispadaju iz sistema. Trenutno je devet trafostanica neispravno i još 120 domaćinstava nema struju”, kazao je Tasić.

Ugroženom stanovništvu u Bosilegradu poslato je do sada deset agregata za niskonaponsku mrežu i 150 paketa hrane i higijenskih sredstava.

“Opština Vladičin Han je ukinula odluku o proglašenju vanredne situacije, a u opštinama Vranje i Vranjska Banja vanredna situacija je još na snazi u 15 naselja, uglavnom u mestima pored Južne Morave, a do nekih se voda za piće dopremaju cisternom”, rekao je Tasić.

Po njegovim rečima, relativno mala količina padavina izazvala je poplave zato što je prethodno zemlja bila vlažna od otopljenog snega i nije mogla da primi više vode, što je dovelo do formiranja bujučnih potoka, ali delom i zbog neodržavanih odvodnih kanala.

“Strašna šteta je i na mnogo lokalnih opštinskih i nekategorisanih putnih pravaca na kojima su pojedini delovi puta potpuno odneti ili su se pojavile velike rupe, a aktivirala su se i klizišta. Kolika je ukupna šteta od ovih poplava tek će se utvrditi”, rekao je Tasić.

Popravka putne infrastrukture ali i mostova preko vodotokova drugog i trećeg reda, odnosno preko manjih rečica i potoka, pada na teret lokalnih samouprava, u čijoj je nadležnosti i odbrana od poplava na tim vodotokovima, dok su za odbranu od poplava na vodotokovima prvog reda zaduženi republički organi, kao i za popravku mostova i putnih pravaca prvog reda./LuginaLajm/
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *