Jug Srbije da se pripoji Kosovu!

290

Jonuz Musliu, nekadašnji politički komandant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe i jedini kandidat za novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, skandaloznim izjavama provocira javnost i preti da će aktuelizovati referendum iz 1992. godine, kojim se traži da se mesta u kojima žive Albanci na jugu Srbije pripoje Kosovu!

Musliu, inače i predsednik Skupštine opštine Bujanovac i lider Pokreta za demokratski progres, poslao je juče otrovne strelice ka Srbiji:

– Tražićemo da se bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe tretiraju kako treba, tražićemo beskompromisnu upotrebu zastave i nacionalnih simbola, da se udžbenici na albanskom jeziku nabavljaju iz Prištine i Tirane, a razgovaraće se i o referendumu iz 1992 – zapretio je Musliu.

Reagujući na ovu izjavu, Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, poručio mu je da se mane zapaljivih, destabilizujućih i neprimerenih poruka.

– Umesto toga, treba da se okrene budućnosti i bori za što bolji položaj albanske zajednice, i imaće punu podršku državnih organa. Poručujem mu da razmišlja o zajedničkom životu Srba, Roma i Albanaca na tom području, da ne stvara dodatne pukotine i netrpeljivosti, koje dovode do incidenata, i da shvati da prekrajanje granica Srbije nije moguće jer to ne želi ni velika većina Albanaca na jugu Srbije, pa ni međunarodna zajednica – upozorava Drecun.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, ocenjuje da je ovakav zahtev Musliua opasan i čista provokacija.

– Bio je na čelu terorističke formacije, koja je samo iz političkih razloga kasnije pomilovana. Oni bi trebalo da budu krivično gonjeni i da budu u zatvoru – kaže Dragišić.

Albanci sa juga Srbije su se 1. marta 1992, u vreme raspada bivše Jugoslavije, na referendumu organizovanom u Bujanovcu, Preševu u Medveđi skoro plebiscitarno izjasnili za prisajedinjenje sa Kosovom.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *