COVID-19 mund të dëmtojë potencialin riprodhues te meshkujt

Sipas hulumtimit të sapo botuar, COVID-19 ndikon negativisht në disa shënjues të inflamacionit dhe stresit oksidues në spermë.

Qëkur pandemia e koronavirusit goditi botën, profesionistët e kujdesit shëndetësor kanë parë efektet e infeksionit në trupin e njeriut. Ndërsa ekspertët gjetën prova që tregojnë se COVID-19 mund të ndikojë në disa organe të brendshme, duke përfshirë veshkat, mushkëritë, zemrën dhe trurin, një studim i ri pohoi se gjithashtu mund të dëmtojë cilësinë e spermës dhe të zvogëlojë aftësinë riprodhuese te meshkujt.

Sipas hulumtimit të sapo botuar, sëmundja infektive e cila mori më shumë se 2,191,000 jetë dhe preku mbi 100 milionë njerëz, ndikon negativisht në disa shënjues të inflamacionit dhe stresit oksidues në spermë.

Autorët thanë në artikullin e tyre të botuar në Reproduction: “Ky raport ofron provat e para të drejtpërdrejta deri më tani se infeksioni COVID-19 dëmton cilësinë e spermës dhe potencialin riprodhues mashkullor”.

Studimi u krye në intervale 10-ditore për 60 ditë. Në të janë përfshirë 84 burra me infeksion koronavirus. Studiuesit analizuan spermën e tyre dhe krahasuan të dhënat me 105 burra pa COVID-19.

Studimi gjeti një rritje të ndjeshme të inflamacionit dhe stresit në qelizat e spermës të atyre që ishin infektuar nga SARS-CoV-2. Gjithashtu u vu re se përqendrimi, lëvizshmëria dhe forma e tyre e spermës u ndikuan gjithashtu nga pandemia koronavirus.

Studiuesit e studimit, duke përfshirë autorin kryesor Behzad Hajizadeh Maleki, i cili aktualisht është duke punuar në Universitetin Justus Liebig të Gjermanisë Giessen, tha se madhësia e efekteve anësore të pafavorshme në spermatozoid është gjithashtu e lidhur me nivelin e ashpërsisë së COVID-19. Sidoqoftë, ata gjithashtu pranuan faktin që ndikimi duket se bie me kalimin e kohës.

Studimi gjithashtu zbuloi nivele më të larta të aktivitetit enzimatik ACE2 te burrat e prekur nga COVID-19. ACE2 është proteina që siguron pikën hyrëse për SARS-CoV-2 për të pushtuar dhe infektuar një gamë të gjerë të qelizave njerëzore.

Ekspertët e fertilitetit të cilët nuk ishin të përfshirë në këtë studim thanë se aftësia e koronavirusit të ri për të kompromentuar pjellorinë te burrat mbetet e paprovuar.

Një ekspert i kujdesit shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar, Allan Pacey, profesor i andrologjisë në Universitetin e Sheffield, tha për Medscape Medical News: “Unë kam nevojë të ngre një shënim të fortë të kujdesit në interpretimin e këtyre të dhënave”.

Sipas Pacey, i cili është gjithashtu kryeredaktor i revistës Human Fertility, nuk është për t’u çuditur që sëmundja mund të ndikojë në sistemin riprodhues mashkullor pasi receptorët ACE2 u gjetën gjithashtu në testikuj.

Sidoqoftë, ai shqyrtoi 14 artikuj kërkimor të botuar më parë dhe më pas arriti në një përfundim shumë të ndryshëm. Ai tha deri më tani, “më shumë është shkruar duke ngritur këtë si një shqetësim [në vend] sesa të dhënat aktuale primare që kërkojnë të konfirmojnë ose hedhin poshtë hipotezën”.

“Pikëpamja ime është se të dhënat e botuara deri më sot dukeshin gjerësisht qetësuese se çdo efekt i matshëm i koronavirusit në pjellorinë mashkullore është ndoshta vetëm i vogël dhe i përkohshëm,” shtoi ai.

Sidoqoftë, eksperti tha se është e rëndësishme të mbahet nën shqyrtim efektin e COVID-19 në pjellorinë mashkullore për të kuptuar çështjen.

Dr. Channa Jayasena, një konsulente me bazë në Mbretërinë e Bashkuar në endokrinologjinë dhe andrologjinë riprodhuese në Imperial College London, tha se të qenit i sëmurë nga ndonjë virus mund të bjerë përkohësisht numri i spermatozoideve, ndonjëherë në zero, për disa javë ose muaj. “Kjo e bën të vështirë të përcaktohet se sa nga zvogëlimet e vërejtura në këtë studim ishin specifike për COVID-19 sesa thjesht nga të qenit i sëmurë”, shtoi eksperti.

Sipas Sheena Lewis, një profesoreshë e njohur në Universitetin Queen’s Belfast në Irlandë, nuk është e panjohur që vetëm mbipesha mund të ulë cilësinë e spermës. “Trajtimet COVID mund të kenë ndikuar gjithashtu në cilësinë e spermës së këtyre burrave, në vend të vetë COVID,” shtoi ajo.

Alison Murdoch, i cili drejton Qendrën e Fertilitetit Newcastle në Qendrën Ndërkombëtare të Jetës, Universiteti Newcastle në Mbretërinë e Bashkuar, tha se nuk ka prova të forta të SARS-CoV-2 në spermë dhe asnjë provë që virusi mund të transmetohet përmes spermatozoidet. Kështu që, Murdoch këshillon për studime më të gjata para se të konsideronte testiset si organe me rrezik të lartë specifik për sëmundjen e shkaktuar nga koronavirusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *