Bujanovac: Stočarima minimalna zarada

329

Na stočnoj pijaci u Ristovcu kod Bujanovca ponuda je dobra, ali kupaca ima malo. Zbog toga je cena tovljenika pala za 50 dinara. Stočari koji sami proizvode hranu kažu da im se isplati uloženo, uz minimalnu zaradu, a i oni daju kupcima robu na odloženo.

Svinju od oko 130 kilograma prodao je tek iz petog pokušaja Dragoljub Novković iz Rakovca kod Bujanovca, za 18 hiljada dinara.

“Po marketima meso kupuju po jeftinoj ceni, a mi ne možemo da prodamo, a to i ovo meso nije isto, ovo je domaće”, kaže Dragoljub Novković iz Rakovca kod Bujanovca.

Retki su oni koji su danas na pijaci u Ristovcu imali priliku da prodaju svinje ili prasiće. Uglavnom ih vraćaju kući do sledeće prilike za prodaju.

“Idući pijac ponovo i tada će nam naplatiti ulaz. Nema neka zarada, ako ostane 30 odsto”, kaže Goran Ničić iz Srpske Kuće kod Bujanovca.

Kupce čekaju i prasići i prodavci.

“Niko me nije pitao ni za cenu ni za kilažu ljudi nemaju pare”, kaže Stojadin Trajković iz Milanova kod Vranja.

“Mi tražimo 170 dinara, neko daje 150 dinara, a neko ništa”, kaže Zoran Trajković iz Krševice kod Bujanovca.

Zbog nedostatka kupaca cena žive mere tovljenika pala je za 10 do 20 odsto. To pogoduje kupcima.

“Pa svima odgovara, teško seljaku. Narod nema para i zato je sve palo”, kaže Dragan Denić iz Vranja.

Zoran Dodić iz Dapčevca kod Vranja utovio je i prodao 20 svinja i 50 prasića i zaradio četvrtinu uloženog. Deo novca još uvek čeka od kupaca.

“Retko ko ima da plati odmah, pa da ulažem u dalju proizvodnju. Isplati se samo sa svojom hranom tu ima zarada, a da se kupuje ne”, kaže Doran Dodić iz Dapčevca kod Vranja.

Na odloženo meso daju i marketi i mesare u Vranju, a kilogram svinjskog buta je od 400 do 450 dinara./LuginaLajm/

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *